Eye Opener, Flekke Norway 2018

 

Marraskuussa 2018 4H:n kansainvälisyysklubista muutama nuori sai mahdollisuuden lähteä Flekkeen, Norjaan Erasmus+ koulutukseen mukaan. Mukaan sai lähteä kaksi nuorta ja ohjaaja. Paikalle tuli ryhmiä monista eri maista (Kreikka, Espanja, Slovenia ja monia muita). Koulutuksen tarkoituksena oli opettaa osallistujia tekemään hyviä Erasmus-hakemuksia omille projekteilleen. Koulutuksessa opetettiin myös projektien sisällöstä esimerkiksi minkälaisia päiviä kannattaa olla tai mitä kannattaa tehdä oman projektin aikana.

 

Laskeuduttuamme Bergeniin edessä oli vielä bussimatka Flekkeen, jossa majoittuisimme. Majoituspaikka oli kansainvälinen koulu ja kampus, jossa oli siis opiskelijoita monista eri maista ja jotka opiskelivat siellä englanniksi. Bussissa oli kaikki koulutukseen osallistujat ja siellä kuuluikin puheita monilla eri kielillä. Siellä myös tutustuimme muihin suomalaisiin, jotka olivat tulleet Etelä-Suomesta. Päästyämme illalla paikan päälle oli ohjelmassa ikään kuin tutustuminen ja infotilaisuus, joka ei kuitenkaan kestänyt hirveän kauan, sillä kaikki olivat väsyneitä matkan jälkeen.

 

Päivät alkoivat aamupalalla noin kahdeksan yhdeksän aikoihin ja se tapahtui kampuksen ruokalassa. Joskus mukana oli myös alueen opiskelijoita. Aamupalan jälkeen vuorossa oli tunteja, joissa opetettiin käytännön tärkeitä asioita, kuten esimerkiksi mitä täytyy huomioida suunnitellessa omaa projektia ja miten aktiviteetit saadaan liittymään aiheeseen.

 

Välissä oli taukoja, jolloin pääsi kahvittelemaan ja tutustumaan muihin mukana oleviin ihmisiin. Tunnit olivat hauskoja ja niissä saatettiin johdatella asioita leikeillä. Tunnit eivät siis olleet tavallisia luentoja, vaan niissä puhuttiin ja ratkaistiin pulmia yhdessä. Meitä myös jaettiin eri porukoihin, joka oli mahtava mahdollisuus päästä tutustumaan ihmisiin. Harmikseni en päässyt tutustumaan ihan kaikkiin, sillä meitä oli siellä noin 30 henkeä ja aika ei vain millään riittänyt.

 

Tuntien, päivällisen ja niiden kahvittelujen jälkeen illasta oli vapaata aikaa, jolloin pystyi tutustumaan esimerkiksi alueeseen tai mennä vaikkapa pelaamaan lautapelejä tilaan, jossa myös opetukset tapahtuivat. Meillä oli myös mahdollisuus tutustua paikallisiin opiskelijoihin, jotka kertoivat millaista on opiskella englanniksi ja kansainvälisesti. Oli aivan mahtavaa saada uusia ystäviä.

 

Viikkoon sisältyi myös hieman erityisiä päiviä. Saimme tehdä oman pitsan alusta pitäen. Ennen pitsan tekoa oli eri ohjelmaa melontaa, uintia tai vain vapaata seurustelua muiden kanssa. Me emme kumpikaan osallistuneet kumpaankaan aktiviteettiin vaan vietimme aikaa muiden nuorten kanssa.

 

Viikon loppupuolella illalla oli kansainvälinen ilta, jossa oli myös kaikille yhteinen teema. Teemana oli retro, jonka pystyi ilmaisemaan monella tavalla ja illan aikana nähtiinkin muun muassa 70-luvun asuja. Kaikki osallistujat myös ostivat ja/tai leipoivat oman maan herkkuja ja ruokia. Ruuat olivat esillä pöydillä ja monilla oli vieressä esimerkiksi diaesityksiä omasta maasta. Kaikki kiertelivät pöydästä toiseen tutustuen eri maihin, niiden herkkuihin ja kulttuuriin. Taustalla soi iloinen musiikki ja illan edetessä päädyimme porukalla lattialle tanssimaan ja lopulta tanssahtelimmekin macarenan tahtiin. Juhlat kestivät pitkään ja sinne sai jäädä juhlimaan pidemmäksikin aikaa.

 

Karolina Kukkonen ja Henna Rimpeläinen