4H-Rally 2019

Tänä vuonna Rural Youth:in European Rally järjestettiin Englannissa, Cirencesterissa 18.-25.8. Aiheena oli mielenterveys ja demokratia. Suomesta lähti minun lisäksi neljä henkeä. Ennen lähtöäni minulla ei ollut mitään ideaa mikä oli Rally tai mitä tekisimme siellä. Ainoa asia mitä tiesin, oli viikko Englannissa. Minulla ei ollut tietoakaan, että kaipaisin sinne takaisin tai että voisin lähteä sinne uudestaan. 

 

Leirin ensimmäisinä päivinä sain selville, että Rallyn tavoitteena on tuoda nuoria eri euroopan maista samaan paikkaan ja ‘’rikkoa rajoja’’. Rural Youth yhdistyksenä keskittyy enemmän nuoriin, jotka asuvat maaseudulla, mutta paikalla oli ihmisiä kuitenkin niin maalta kuin pääkaupungeista.

 

Käsittelimme teemaa eri näkökulmista ja erittäin luovilla tavoilla: lyhyitä luentoja, pelejä, näyttelyitä, esitelmiä ja työpajoja. Teemana mielenterveys on tietenkin vaikea, mutta en ikinä olisi uskonut sen olevan niin rankka. Asiaa tuli viikon aikana paljon ja kaikki osallistujat tekivät paljon töitä aiheen kanssa. Viikko nostatti esille jonkin verran tunteita, sillä aihe oli kaikille enemmän tai vähemmän henkilökohtainen. Parasta oli kuitenkin se, että kaikki olivat tukemassa toisiaan. Leirin ilmapiiri oli sanoinkuvaamattoman ihana. 

 

Normaalisti päivät koostuivat eri työpajoista, mutta yhden aurinkoisen päivän kulutimme vierailemalla kolmella eri farmilla, joista suosikkini oli kirsikkafarmi. Saimme nähdä omilla silmillä, kuinka huolellisesti työntekijät keräävät ja paketoivat tuotteet ja pitävät huolta, että koneet toimivat oikein. Vierailun lopuksi saimme kaksi isoa laatikollista kirsikoita, ja ne olivat todella herkullisia. Jokaisen päivän ohjelman loputtua meillä oli käytössä vapaata aikaa, jonka sai kuluttaa miten tahtoi. 

 

Parasta viikossa oli mielenkiintoisen aiheen käsittely niin monella tasolla. Saimme tietää paljon eri maista, niiden käytännöistä ja niiden eroista. Opimme kuinka tärkeää on huolehtia omasta mielenterveydestä ja huomata läheistemme mahdolliset ongelmat. Englantia tuli harjoiteltua enemmän kuin tarpeeksi, sillä ihmisiä oli 14 eri maasta ja voi vain kuvitella montako aksenttia siellä sai kuulla. Ylpeänä voin sanoa, että nyt Irlannin ja Iso-Britannian eri aksentit eivät enää tuota vaikeuksia! Viikko ei ollut helppo, mutta se oli todellakin vaivan arvoinen ja opetti niin paljon uutta niin aiheesta, kulttuureista kuin ihmisistäkin. Jos tulevaisuudessa saan vielä mahdollisuuden, niin lähden ilomielin toisen kerran. 

 

Karolina

 

Pari kuvaa Rallysta Porin 4H:n blogissa