Slow down take your time 2019

 

Muhoksen 4H:n kansainvälisyysklubi järjesti kesällä 2019 Erasmus + -nuorisovaihdon Suomessa. Vaihtoon osallistui nuoria Suomesta, Kreikasta, Italiasta ja Sloveniasta. Isännöimme vaihtoa Rokualla NMKY:n leirikeskuksessa. Teemana oli Slow down take your time eli oppia elämään hidasta elämää luonnossa vastapainona kaikelle nykypäivän hektisyydelle.   

Vietimme seitsemän päivää keskellä suomalaista metsää ja saimme kokea luonnon rauhoittavan vaikutuksen. Teimme paljon perinteisiä suomalaisia juttuja ja opetimme, kuinka me hyödynnämme metsää ja luontoa lähinnä virkistystarkoituksessa. Poimimme marjoja, kalastimme, patikoimme, telttailimme, istuimme nuotiolla, saunoimme ja uimme.  

Tarkemmin tutustuimme luonnon antimiin luontokokemuspolulla ja valmistamalla saippuaa sekä huulirasvaa ympäristöstämme löytyvistä luonnon materiaaleista. Joka ilta yksi maa esitteli omaa kulttuuriaan ruuan, leikkien ja musiikin keinoin. Oli todella mielenkiintoista tutustua uusiin ihmisiin ja kulttuureihin. 

Vaihdon teemaan pureuduimme erilaisissa toiminnallisissa harjoituksissa. Teimme “How stressed are you” -testin viikon alussa ja sen päätteeksi, jotta pystyimme vertailemaan, vaikuttiko luonnon läheisyys ja toimintamme viikon aikana meihin jotenkin. Monella stressin taso väheni viikon aikana. Viikkoon kuului myös retkipäivä. Vierailimme Muhoksella pienellä omavaraisella maatilalla ja saimme tutustua heidän tapaansa elää lähellä luontoa. Retki jatkui Oulun kaupunkiin, jossa pelasimme city game -suunnistuspeliä. Tehtävinä oli mm. Löytää keinoja luonnon rauhan tuomiseen kaupunkiin sekä kertoa projektistamme paikallisille ihmisille. 

 

Viikko oli antoisa. Saimme uusia ystäviä ja opimme paljon myös itsestämme ja luonnosta. Haaveilimme ryhmän kanssa jo seuraavien projektien toteuttamista. Ehkä tapaammekin jo hyvin pian.