Taimiteko

Nuoret istuttavat kesällä yli 185 000 puun taimea – Muhoksen kesätyöläiset mukana Taimiteossa. Nuoret istuttavat yli 185 000 puun taimea kesällä 2023 .

Nuorisojärjestö 4H ja Taimiteko-kumppanit työllistävät kesäkuussa 2023 alle 18-vuotiaita nuoria kesätöihin ympäri Suomea. Myös kuusi muhoslaista nuorta saa kesätöitä istuttajina.

4H-järjestön ja Taimiteko-kumppanien työllistämät nuoret istuttavat kesällä 2023 yli 185 000 kuusen ja männyn taimea 14 paikkakunnalla ympäri Suomea. Istutetuista puun taimista syntyy reilut 93 hehtaaria uutta metsää.

Vuodesta 2019 lähtien nuoret ovat istuttaneet Taimiteossa jo lähes 800 000 puun taimea eli noin 400 hehtaaria uutta metsää. Pinta-ala vastaa 560 Helsingin Olympiastadionin kenttää. Taimiteko-toiminta käynnistyi vuonna 2019. Tämän kesän loppuun mennessä nuoret ovat istuttaneet jo lähes 800 000 puun taimea eli noin 400 hehtaaria uutta metsää. Pinta-ala vastaa 560 Helsingin Olympiastadionin kenttää.

Istutuskohteet ovat tänä vuonna Sonkajärvellä, Kärsämäellä, Pieksämäellä, Rautavaarassa, Reisjärvellä, Soinissa, Teuvassa, Virroilla, Ähtärissä, Pudasjärvellä, Jämsässä, Kemijärvellä, Utajärvellä ja Hämeenlinnassa.

Nuoret saavat kesätyökokemusta taimien istuttajinaTaimiteko on monelle ensimmäinen kesätyöpaikka

Neljän edellisen vuoden aikana noin 550 nuorta ympäri Suomea on työllistynyt Taimiteko-istutuksissa. Se on monelle arvokas ensimmäinen työkokemus. Myös tänä kesänä lukuisat alle 18-vuotiaat, pääasiassa peruskoulun päättävät nuoret saavat kesätöitä Taimiteossa. Monelle nuorelle taimien istuttaminen on ensimmäinen kesätyöpaikka, josta saa arvokasta työkokemusta.

Utajärven kohteen istutuksissa työllistyy kaikkiaan kaksitoista nuorta. Muhoksen 4H-yhdistys toimii paikallisesti vastuullisena työnantajana nuorille. 4H-yhdistys rekrytoi ja kouluttaa nuoret työhön, huolehtii heidän työvarusteistaan ja maksaa heille palkat. Nuorille maksetaan työstä suoritepalkkaa 0,40 euroa per istutettu taimi.

Taimiteko-istutukset alkavat 5.6.2023 ja kestävät siihen asti, kunnes nuoret ovat istuttaneet kaikki kohteen taimet.

Taimiteolla on vuosien aikana ollut yli sata yhteistyökumppania

Taimiteossa yritykset, liitot, säätiöt ja muut organisaatiot voivat lahjoittaa puun taimia ja näin toteuttaa yhteiskuntavastuutaan konkreettisella tavalla. Myös yksityishenkilöt voivat osallistua Taimitekoon lahjoittamalla puun taimia Taimikaupan kautta.

Taimiteko-toiminnan suojelijana toimii tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Valtakunnallisen nuorisojärjestö 4H:n Taimiteko-toiminnassa työllistetään alle 18-vuotiaita, pääasiassa peruskoulun päättäviä nuoria sekä lisätään Suomen metsien hiilinieluja. Kuusen ja männyn taimia istutetaan alueille, jotka eivät ole olleet enää vuosikymmeniin aktiivisen metsä- tai maatalouden piirissä tai ovat poistuneet turvetuotannosta. Nuorten rekrytoinnista ja työn ohjaamisesta vastaavat paikalliset 4H-yhdistykset. Lue lisää: www.taimiteko.fi

Lisätiedot:

Paikalliset Taimiteko-istutukset: 
Hanna Ranta-Hirvonen

p. 040 8496 318

Valtakunnallinen Taimiteko-toimintamalli: 
toimitusjohtaja Tomi Alakoski, Suomen 4H-liitto ry, tomi.alakoski@4h.fi, 040 501 5307