Kansas, USA 2018
Opintomatkalla 4H-toiminnan juurilla
Kesällä toteutettiin perinteinen 4H:n ryhmävaihto USA:n. Tähän osallistui Suomesta kolme nuorta, jotka viettivät kuukauden paikallisissa isäntäperheissä Kansasissa sekä Wisconsinissa. Nuorten mukaan chaperoniksi valittiin Muhoksen 4H-toiminnanjohtaja Mirja Mertala. Häntä isännöitiin kahdessa Kansasilaisessa perheessä. Kuukauden aikana Amerikan matkaajat pääsivät tutustumaan paikalliseen kulttuuriin ja elämänmenoon osallistuessaan isäntäperheiden normaaliin arkeen. Tässä alle 18-vuotiaiden ryhmävaihdossa chaperonin rooli on olla tukena ja turvana, jos kuukauden aikana jokin asia vastustaa tai mietityttää. Chaperon myös lentää nuorten kanssa ja huolehtii, että kaikki pääsevät turvallisesti perheisiin ja vaihdon jälkeen taas takaisin kotiin.
Seuraavassa Mirjan mietteitä matkasta:
Kun minulta keväällä kysyttiin, ottaisinko chaperonin homman hoitaakseni, olin innoissani. Tämä olisi hieno tilaisuus päästä tutustumaan niin uuteen maahan ja kulttuurin kuin myös 4H-toiminnan osa-alueeseen, joka oli minulle vielä vieras. Olen aiemmin lähettänyt nuoria 4H-vaihtojen kautta maailmalle, mutta paremman kuvan käytännön toteutuksesta saisin itse osallistumalla. 4H:ssa opitaan tekemällä! Siispä lähdin opintomatkalle 4H-toiminnan juurille.
Tapasimme Suomen nuorten kanssa Helsinki-Vantaan lentokentällä, josta aloitimme yhteisen matkamme meren taakse. Itse vaihto alkoi kahden päivän mittaisella orientaatiolla Washingtonissa, missä Suomen ryhmä tapasi myös Costaricasta saapuneet vaihtarit. Ryhmän kanssa käytiin läpi käytännön asioita ja tutustuttiin myös hieman kaupungin nähtävyyksiin.
Seuraavaksi matka suuntautui isäntäperheisiin. Perheiksi valitaan yleensä aktiivisia 4H-perheitä, joissa on vaihtoon tulevalle nuorelle kaverina suunnilleen saman ikäisiä lapsia. Chaperonina vietin ensimmäiset kaksi viikkoa 25-vuotiaiden Jennyn ja Gusin luona ja seuraavaksi minut majoittivat Lorainen ja Brianin, joiden lapset olivat jo muuttaneet pois kotoa. Molemmat perheet olivat oikein ystävällisiä ja mukavia. Sain tutustua heidän tavallisen arkensa lisäksi myös paikallisiin nähtävyyksiin. Pääsinpä myös perheen kesälomaretkelle Missourin puolelle, josta lähtemättömästi mieleeni jäi melontaretkemme.
Kuukauden aikana USA:n 4H-toiminta tuli tutuksi. 4H on rantautunut Suomeenkin Amerikasta, mutta toimintatavat ovat nykyään hieman erilaisia. Arvot ovat kuitenkin samat: Head-Harkinta, Hands-Harjaannus, Heart-Hyvyys, Health-Hyvinvointi. USA:ssa 4H-toiminta on projektipainotteista ja kerhot kokoontuvat noin kerran kuussa. 4H-vuosi huipentuu 4H-Fair -tapahtumaan, jossa nuoret esittelevät vuoden aikana tekemiään projekteja.
Sain seurata läheltä kun toisen perheen 8-vuotias lapsenlapsi Emmalie valmistautui heinäkuun lopulle ajoittuvaan 4H- Fair -tapahtumaan. Perheen tyttö aikoi vielä arvosteltavaksi ainakin itse tekemäänsä hilloa, käsityö-, askartelu ja valokuvausprojektejaan sekä viiriäisiä, joita hän oli itse kasvattanut. Tähän Fair tapahtumaan en itse valitettavasti ehtinyt osallistua, mutta kävimme naapuri Countyn tapahtumassa, mikä oli erittäin mielenkiintoista.
Kuukauden vaihtomme päätteeksi tapasimme taas Washingtonissa koko ryhmän kanssa. Vaihdoimme kuulumisia ja kaikille vaihtokokemus oli ollut oikein antoisa. Osa ikävöi jo takaisin isäntäperheeseen ja osa oli suunnitellut perheen vierailua Suomeen. Kotiin oli ostettu hienoja tuliaisia ja olimme valmiita palaamaan sateisesta Washingtonista Suomen helteisiin.
Matka oli minulle opintomatka monessakin suhteessa. Sen lisäksi, että pääsin tutustumaan 4H-toimintaan sen synnynseuduilla, tutustuin myös käytännössä siihen, millainen kokemus tällainen ryhmävaihto on. Nyt minulla on paremmat edellytykset kertoa vaihtoon lähdön mahdollisuuksista nuorille ja todellakin suosittelen tätä kaikille.
Mirja Mertala